Tweede cd Jacobus Nozeman

 

Na de succesvolle productie van de sonates voor viool en continuo opus 1 van de Nederlandse componist Jacob Nozeman (1693-1745), die een paar jaar geleden bij het Nederlands Muziek Instituut verscheen, heeft het Nederlandse ensemble Furor Musicus onder leiding van Antoinette Lohmann onlangs de sonates voor viool en continuo opus 2 uitgebracht. Omdat het NMI helaas niet meer als zelfstandig instituut bestaat, verscheen deze opname bij het label United Classics. Tegelijk met deze cd verscheen ook een heruitgave van opus 1.

De sonates opus 2 laten een duidelijke stijlverandering zien in de 12 jaar die tussen het componeren van opus 1 en 2 zijn verstreken. De dansaanduidingen zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor karakteraanduidingen. Daarnaast heeft Nozeman in opus 2 de versieringen veel meer uitgeschreven dan in opus 1. Meest opvallend is echter dat opus 2 technisch veel veeleisender is dan opus 1, het is duidelijk dat de violist hier ook zijn technisch kunnen moet laten zien. Het is veelzeggend dat de Fransman Michel Corette de variatiedelen uit de derde en uit de zesde sonate heeft overgenomen in zijn vioolmethode l’Art de se perfectionner dans le violon (1782), een methode letterlijk geschreven voor violisten die zich verder in de kunst van het vioolspel wilden bekwamen, ten behoeve waarvan hij, zoals hij het zelf beschreef, ‘tours de forces’ verzamelde van de betere componisten, om de studenten zodoende van voldoende repertoire te voorzien waarmee zij op een onderhoudende manier tot grote perfectie konden komen. Het is bijzonder dat Nozeman’s muziek 50 jaar na publicatie nog buiten de landsgrenzen bekend was, gezien het feit dat men toentertijd meestal ‘hedendaagse’ muziek speelde.

Evenals op de opname van de vioolsonates opus 1, maakt Furor Musicus hier gebruik van een rijk gevarieerde continuo-bezetting, waardoor iedere sonate zijn eigen kleur krijgt. Verrassend is de kleur die het psalterium toevoegt aan de eerste en de zesde sonate.

De opname is, evenals de andere opnamen, gemaakt zonder steunmicrofoons, waardoor de balans zo geheel in handen van de musici komt te liggen. Door deze niet-gemanipuleerde techniek ademt de opname de sfeer van een concert uit.

Deze cd kwam mede tot stand dankzij een donatie van de Stichting Vrienden Nederlandse Muziek en dankzij het onderdak dat deze stichting verleende aan de financiële wervingsactie ten behoeve van de opname.

Tot en met 31 december 2014 geldt een speciale aanbieding voor donateurs van de VNM. U kunt de cd via de VNM bestellen voor € 10,00 exclusief verzendkosten. U kunt de cd ook bij ons reserveren en afhalen tijdens de Vriendenmiddag op 30 november in Amsterdam. Mail naar: info@vriendennederlandsemuziek.nl

Nozeman_2 (2)

 

 

 

 


www.furormusicus.com

www.antoinettelohmann.nl