Leo Smit Muziekprijs

LEO SMIT AWARD UITGEREIKT TIJDENS FESTIVAL VERFEMTE MUSIK

Tijdens het Internationale Festival Verfemte Musik in Schwerin (Duitsland) reikte Eleonore Pameijer namens de Stichting Vrienden Nederlandse Muziek en de Leo Smit Stichting de Leo Smit Award uit aan twee jonge ensembles. Pianoduo Wang-Mai ontving de prijs vanwege hun uitstekende vertolking van muziek van de Nederlandse vervolgde componisten Leo Smit en Dick Kattenburg. De prijs van € 1500,- wordt gefinancierd door de Vrienden Nederlandse Muziek.

Het pianoduo Yumeng Wang en Jianyin Mai vertolkte werken van Leo Smit (1900-1943) en Dick Kattenburg (1919-1944) voor piano vierhandig. Trio Marie bestaat uit Magdalena Faust (klarinet), Ludwig Schulze ((alt)viool) en Joong Hyeok Choi (piano). Zij speelden tijdens het concours een trio van de Oostenrijkse vervolgde componist Hans Gál en ontvingen de prijs als aanmoediging om ook Nederlandse werken aan hun repertoire toe te voegen. De prijs bestaat uit een uitnodiging voor een optreden in de serie Uilenburger Concerten in het seizoen 2015/2016. Trio Marie zal dan het trio voor klarinet, altviool en piano van Leo Smit uitvoeren. Het nog piepjonge pianoduo Wang-Mai speelt in Amsterdam Smits Divertimento voor pianovierhandig.

Tijdens het Festival Verfemte Musik stonden Nederlandse componisten centraal. Eleonore Pameijer voerde o.a. de concertante versie van Smits Fluitsonate uit met de Mecklenburgischen Staatskapelle o.l.v. Daniel Huppert. Samen met pianist Marcel Worms verzorgde zij een kamermuziekconcert met werken van Leo Smit, Marius Flothuis, Rosy Wertheim, Wilhelm Rettich en Nico Richter. Ter gelegenheid van het festival verscheen een Duitstalige biografie van Leo Smit ‘Unerhörtes Talent’, geschreven door Klaus Bertisch.

De Leo Smit Stichting is een kenniscentrum voor iedereen die meer wil weten over componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd zijn. De Leo Smit Stichting stimuleert de programmering van het repertoire op verschillende podia in binnen- en buitenland. Met de Uilenburger Concerten organiseert de stichting al bijna twintig jaar succesvolle kamermuziekconcerten waarop werk van vervolgde componisten klinkt in samenhang met tijdgenoten en hedendaagse muziek. De nadruk ligt hierbij op Nederlandse componisten.

LEO SMIT AWARD

 

Leo Smit Aware

 

 

www.leosmit.org

www.verfemtemusik.de