Vriendenprijs

Het bestuur van de Stichting Vrienden Nederlandse Muziek (SVNM) heeft de Vriendenprijs toegekend aan Stichting Cellosonate Nederland van cello-pianoduo Doris Hochscheid en Frans van Ruth. De Vriendenprijs bedraagt € 2500 en wordt, dit jaar voor het eerst, toegekend aan een persoon of ensemble dat zich op onderscheidende en overtuigende wijze inzet voor de Nederlandse klassieke muziekcultuur.

In 2008 zijn Doris Hochscheid en Frans van Ruth gestart met een omvangrijk project om de Nederlandse muziekliteratuur voor cello en piano te inventariseren en toegankelijk te maken. Daartoe werd allereerst de Stichting CelloSonate Nederland in het leven geroepen. Daarnaast werd een digitale catalogus opgezet gekoppeld aan een website die alle teruggevonden en herontdekte muziek voor deze bezetting bevat. Een selectie uit de ‘vondsten’ voor deze bezetting werd in een serie van zes cd’s opgenomen, waarop in totaal 34 werken uit de periode 1900-1950 te beluisteren zijn. Doris Hochscheid en Frans van Ruth hebben deze projecten in 2013 met grote inzet en vasthoudendheid tot een afronding gebracht.

De digitale catalogus bevat tal van verrassende vondsten en vindplaatsen en kan een bron van inspiratie betekenen voor musici die naar muziek voor de bezetting cello-piano zoeken. De hoeveelheid composities voor deze bezetting die erin te vinden is, is overweldigend. De website is bovendien mooi vormgegeven, bevat veel informatie en vormt op deze manier een fraai portal naar Nederlandse muziek voor genoemde bezetting.

De cd’s die inmiddels zijn verschenen blinken uit in de fraaie samenstelling van de programma’s en in de originele muziekvondsten die er op zijn vastgelegd. Zo is er dankzij de medewerking van Otto Ketting een Sonate van zijn vader Piet Ketting voltooid en beschikbaar gekomen. Ander repertoire dat verraste is dat van Ignace Lilien, Léon Orthel, Sem Dresden, Henriëtte Bosmans en Jan Ingenhoven, zonder daarbij de andere werken te kort te willen doen. Voor velen is het een eye opener dat de Nederlandse muziekliteratuur zo rijk en gevarieerd is.

Zowel Doris Hochscheid als Frans van Ruth geven op deze cd’s interpretaties waarmee ze direct een standaard hebben gezet. Het niveau van musiceren is hoog en voorbeeldig en hun pleidooi voor de muziek getuigt van een grote inzet en gepassioneerdheid. De cd’s werden opgenomen door het gerenommeerde Duitse label MDG. Het is allemaal even professioneel als fraai gerealiseerd.

Met deze prijs wil de Stichting VNM haar grote waardering voor de werkzaamheden van het duo/de stichting tot uitdrukking brengen in de wetenschap dat deze bescheiden bijdrage verdere plannen van het duo kan helpen realiseren.

Het bestuur.