Vriendendag 2 november 2013

Mede dankzij de vele positieve reacties kan het bestuur terugkijken op een geslaagde en inspirerende Vriendendag, die geheel in het teken stond van de bekende muziekfamilie Andriessen. De dag vond plaats in de prachtige zaal de Refter en de Kapel van het Centraal Museum in Utrecht, de stad waar Hendrik Andriessen lange tijd met zijn gezin heeft gewoond en gewerkt.

Na  een welkomstwoord van voorzitter Frits Zwart begon het interview door muziekjournaliste Thea Derks met pianiste Ceacilia Andriessen en auteur en musicologe Agnes van der Horst.  Het leverde een geanimeerd gesprek op, met interessante, humorvolle anekdotes van Ceacilia, en vakkundige uitleg van Agnes over de totstandkoming van haar boek ‘De Andriessens’. Hierna was het tijd voor een programma met kamermuziek van vader Hendrik en zoons Jurriaan en Louis. De muziek werd met verve vertolkt door het Ensemble Lumaka op harp, fluit, viool en cello.

Tijdens de heerlijke lunch in de kapel werden veel exemplaren van het boek verkocht, en werd er door vrienden en bestuur bijgepraat. Daarop volgde de stadswandeling langs voor de familie Andriessen belangrijke locaties, waarbij Agnes uitleg gaf. Vanuit de kloostertuin bij de Dom luisterden de Vrienden tenslotte naar de indrukwekkende compositie ‘De Toren’ van Louis Andriessen, prachtig uitgevoerd op het carillon door stadsbeiaardier Malgosia Fiebig. Zij mocht na afloop nog een bos bloemen van de Vrienden in ontvangst nemen.


Het bestuur wil hierbij alle medewerkers en vrienden nogmaals hartelijk danken voor hun aandeel en aanwezigheid bij deze geslaagde dag.